فتورفرکتیو کراتکتومی نوعی جراحی عیوب انکساری چشم است که معمولاً به عنوان PRK شناخته می شود. هدف از این جراحی اصلاح مشکلات بینایی مانند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم است. در حالی که عمل لیزیک و اسمایل بسیار محبوبیت هستند، PRK به ویژه برای افراد با قرنیه نازک تر و یا کسانی که کاندیدای خوبی برای برای لیزیک یا اسمایل نیستند گزینه مناسب و موثری است. عمل PRK با استفاده از لیزر اگزایمر جهت تغییر و اصلاح شکل قرنیه انجام می شود.
با تغییر شکل قرنیه، پرتوهای نور به درستی بر روی شبکیه متمرکز شده و در نتیجه بینایی بهبود می یابد. PRK یک روش قدیمی برای اصلاح مشکلات بینایی و خداحافظی با عینک و لنزهای تماسی است. در واقع توسعه PRK راه را برای عمل لیزیک و اسمایل چشم هموار کرد. با این حال، PRK اخیرا با توجه به پیشرفت فناوری در چشم پزشکی به گزینه ای امن و مؤثر برای طیف وسیع تری از بیماران تبدیل شده است.
مراحل عمل prk
- آماده سازی: ابتدا چشم با قطره های بی حس کننده بی حس می شود. سپس محلول ید در اطراف و سطوح جلویی چشم جهت ضدعفونی استفاده می شود. در طول این عمل، از یک وسیله جمع کننده پلک برای باز نگه داشتن چشم و جلوگیری از پلک زدن استفاده می شود.
- برداشتن اپیتلیوم قرنیه: برخلاف عمل لیزیک که با ایجاد فلپ در قرنیه انجام می شود، PRK شامل برداشتن لایه بیرونی نازک قرنیه، به نام اپیتلیوم است. این کار با استفاده از محلول رقیق الکل انجام می شود.
- تغییر شکل قرنیه: پس از برداشتن اپیتلیوم، لیزر اگزایمر برای تغییر شکل دقیق قرنیه استفاده می شود. لیزر اگزایمر با استفاده از یک پرتو نور فرابنفش خنک مقادیر میکروسکوپی از بافت قرنیه را به روشی کنترل شده حذف می کند. در واقع مقدار بافت برداشته شده به مشکل انکساری چشم بیمار بستگی دارد.
- ریکاوری: پس از تغییر شکل قرنیه، یک لنز تماسی نرم روی چشم قرار می گیرد تا به عنوان بانداژاز ناحیه تحت عمل محافظت کند و ناراحتی بیمار را کاهش دهد. سپس اپیتلیوم به صورت طبیعی بازسازی شده و طی چند روز بهبود می یابد.
کاندیداهای ایده آل برای PRK
PRK یک جراحی فوق العده برای طیف وسیعی از افراد با عیوب انکساری چشم است. بهترین کاندیدها برای این جراحی عبارتند از:
قرنیه نازک
بیمارانی که به دلیل قرنیه نازک واجد شرایط لیزیک نیستند معمولا کاندیدهای خوبی برای PRK خواهند بود.
سبک زندگی فعال
این جراحی خصوصا برای افرادی که در ورزش های تماسی یا سایر فعالیت هایی که خطر آسیب چشم وجود دارد، شرکت می کنند مفید است، زیرا خطر عوارض فلپ وجود ندارد.
الزامات شغلی
برخی از مشاغل، مانند پرسنل نظامی و خلبانان به دلیل وضعیت شغل خود محدودیت هایی در لیزیک یا جراحی اسمایل دارند. این افراد به دلیل سابقه طولانی تر و ایمنی تائید شده PRK می توانند از این جراحی برای اصلاح مشکلات چشم خود بهره مند شوند.
جراحی های قبلی چشم
بیمارانی که قبلا تحت عمل جراحی چشم قرار گرفته اند کاندیدای مناسب تری برای عمل PRK هستند.
هزینه عمل PRK
هزینه عمل PRK توسط دکتر مهدی محمدخانی در تهران حدود 13 میلیون تومان است. این عمل در بیمارستان نور انجام می شود برای رزرو وقت شماره خود را وارد کنید.
مزایای عمل PRK
با وجود محبوبیت لیزیک عمل PRK مزایای منحصر به فردی ارائه می دهد که آن را به گزینه ای جذاب برای افراد با عیوب انکساری چشم تبدیل می کند. این مزایا به شرح زیر است:
عدم نیاز به ایجاد فلپ
از آنجایی که PRK نیازی به فلپ قرنیه ندارد خطر عوارض مربوط به فلپ مانند دررفتگی یا عفونت عملا از بین می رود.
مناسب برای قرنیه نازک
بیمارانی که از قرنیه نازک یا سایر مشکلات قرنیه رنج می برند و کاندیدای مناسبی برای لیزیک نیستند، اغلب می توانند با خیال راحت تحت عمل PRK قرار گرفته و مشکلات بینایی خود را اصلاح کنند.
ضخامت یکنواخت قرنیه
از آنجاییکه PRK نیازی به فلپ قرنیه ندارد بعد از جراحی منجر به بافت قرنیه قوی تر می شود. این امر در مواردی که استحکام قرنیه یک عامل نگران کننده است بسیار مفید خواهد بود.
کاهش خطر خشکی چشم
برخی از مطالعات نشان می دهد که عمل PRK در مقایسه با لیزیک کمتر باعث خشکی چشم می شود زیرا اعصاب قرنیه مسئول تولید اشک در این تکنیک کمتر دچار آسیب می شود.
نتایج موثر و قابل پیش بینی
PRK سابقه طولانی در تصحیح عیوب انکساری بینایی دارد و به همین دلیل یک جراحی موثر و ایمن است که بسیاری از بیماران را به بینایی 20/20 یا بالاتر می رساند.
دیگر مقالات: بهترین دکتر برای عمل اسمایل چشم و هزینه جراحی اسمایل
عوارض عمل PRK
در حالی که PRK فواید بسیاری دارد مانند سایر جراحی های چشم معایب و ملاحظاتی دارد که بیماران باید از آنها آگاه باشند. این موارد در ادامه شرح داده شده است.
زمان بهبودی طولانی تر
دوره نقاهت در جراحی PRK طولانی تر از لیزیک است. زیرا چندین روز طول می کشد تا اپیتلیوم قرنیه بهبود یابد و چند هفته طول خواهد کشید تا بینایی مطلوب به دست بیاید. بیماران در مرحله بهبودی اولیه مشکلاتی مانند تاری دید و ناراحتی را تجربه خواهند کرد.
ناراحتی در حین بهبودی
برداشتن اپیتلیوم قرنیه در این جراحی باعث ناراحتی بیشتری در حین بهبودی خواهد شد. بیماران بعد از این جراحی درد، حساسیت به نور و احساس جسم خارجی در چشم را تجربه خواهند کرد.
خطر کدری قرنیه
در برخی موارد افراد بعد از جراحی دچار تیرگی یا کدری قرنیه می شوند. این خطر برای افرادی که نیاز به اصلاحات بیشتری دارند بالاتر است. با اینحال تکنیک ها و داروهای جدید این خطر را به میزان قابل توجهی کاهش داده اند.
نیاز به پیگیری بیشتر
بیمارانی که تحت جراحی پی آر کی قرار می گیرند، برای نظارت بر روند بهبود و اطمینان از نتایج مطلوب نیاز است بیش از سایر جراحی ها توسط پزشک ویزیت شوند.
نتایج جراحی PRK چه زمانی مشخص می شود؟
روند بهبودی PRK در افراد متفاوت است اما به طور کلی منطبق با جدول زمانی زیر است:
- هفته اول: اپیتلیوم قرنیه شروع به بهبود می کند و بینایی به تدریج بهبود می یابد. لنز تماسی معمولاً در هفته اول برداشته می شود.
- ماه اول: بینایی شما به تدریج تثبیت شده و بهبود می یابد. افراد می توانند فعالیت های عادی خود را از سر بگیرند.
- سه تا شش ماه: نتایج نهایی این جراحی مشخص خواهد شد و شما برای اطمینان از بهبودی همچنان باید ویزیت های پیگیری را مورد توجه قرار دهید.
منبع:
https://wefixeyes.co.nz/articles/what-is-prk-or-photorefractive-keratectomy/
https://corneaaz.com/services/prk-photorefractive-keratectomy/