روماتیسم چشمی یا یووئیت یکی از بیماری های شایعی است که سلامت بینایی را به خطر می اندازد. روماتیسم چشمی در واقع نوعی التهاب است که بخش های مختلف چشم را درگیر می کند و ممکن است در یکی از چشم ها یا هر دو بروز کند. علائم روماتیسم چشمی شامل درد چشم، قرمزی، حساسیت به نور، تاری دید و در موارد پیشرفته کاهش دید و نابینایی است. علائم روماتیسم چشمی ممکن است بطور ناگهانی ظاهر شود و در صورت عدم درمان منجر به آسیب دائمی یا حتی نابینایی خواهد شد. کنترل و درمان این بیماری نیازمند رویکردی چند جانبه است که شامل استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی است تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.
روماتیسم چشمی چیست؟
روماتیسم چشمی به التهاب قسمت های مختلف چشم گفته می شود که جز بیماری های خطرناک چشمی است. این بیماری در افراد بزرگسال و کودکان رخ می دهد و افراد زیادی در سراسر دنیا درگیر این بیماری هستند. روماتیسم چشمی به دلایل مختلفی ایجاد می شود و در مراحل اولیه قابل درمان است.
انواع روماتیسم چشمی
بطور کلی سه نوع روماتیسم چشمی وجود دارد که شامل حاد، مزمن و عود کننده است. نوع حاد بطور ناگهانی بروز کرده و طی کمتر از 3 ماه علائم آن ظاهر می شود. در نوع مزمن علائم این بیماری بیش از 3 ماه طول می کشد و در روماتیسم چشمی عود کننده این بیماری پس از بهبود بطور مداوم عود می کند.
روماتیسم چشمی همچنین بر اساس بخشی از چشم که درگیر بیماری شده است به یووئیت قدامی، میانی، خلفی و پان یووئیت دسته بندی می شود. در یووئیت قدامی یا التهاب عنبیه، قسمت جلویی چشم و جسم مژگانی دچار التهاب می شود. در یووئیت میانی، زجاجیه و در یووئیت خلفی، شبکیه یا مشیمیه درگیر التهاب می شود. پان یووئیت نیز شدیدترین روماتیسم چشمی است که تمام قسمت های چشم دچار التهاب می شود.
علت ابتلا به روماتیسم چشمی چیست؟
دلیل اصلی یووئیت مشخص نیست اما ابتلا به عفونت هایی مانند ویروس زونا، ویروس هرپس سیمپلکس و سیفلیس می توانند باعث التهاب چشم شوند. علاوه بر این بیماری لایم و انگل هایی مانند توکسوپلاسموز نیز در بروز روماتیسم چشمی دخیل هستند.
همچنین گفته می شود وجود یک بیماری التهابی سیستمیک مانند بیماری التهابی روده (IBD)، آرتریت روماتوئید یا لوپوس نیز می تواند زمینه ساز ابتلا به این بیماری باشد. آسیب های مختلفی که به چشم وارد می شود و همچنین استعمال سیگار و دخانیات نیز خطر ابتلا به یووئیت را افزایش می دهد.
علائم روماتیسم چشمی
علائم روماتیسم چشمی شامل قرمزی چشم با یا بدون درد، حساسیت شدید به نور شدید، تاری دید و دیدن اجسام شناور و احساس وجود جسم خارجی و ریزش اشک است.
بخوانید:
روش تشخیص روماتیسم چشمی
چشم پزشک با معاینه چشم ها و انجام برخی آزمایش ها این بیماری را تشخیص می دهد. آزمایش خون یا پوست، بررسی مایعات چشم و آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس برخی از این موارد هستند. تشخیص دقیق این بیماری با سنجش قدرت بینایی، معاینه اسلیت لمپ، افتالموسکوپی، معاینه تونومتری یا فشارسنجی و بررسی مایع زجاجیه یا زلالیه چشم صورت می گیرد.
روش های درمان رماتیسم چشمی
اغلب اوقات این بیماری با قطره های چشمی ضد التهاب مانند کورتیکواستروئیدها درمان می شود. پزشک گاهی اوقات از قطره چشمی گشاد کننده مردمک چشم برای کاهش درد و تورم استفاده می کند. در صورت شدید بودن بیماری داروهای ضد التهاب به صورت تزریقی و خوراکی برای کنترل آن تجویز می شود. آنتی بیوتیک و داروهای ضد ویروس نیز برای درمان عفونت های چشمی و کاهش التهاب بر اساس تشخیص پزشک مورد استفاده قرار می گیرد.
جراحی ویترکتومی روش دیگری است که در صورت ابتلا به رماتیسم چشمی شدید برای تسکین درد و ناراحتی انجام می شود. در این جراحی مایعات داخل چشم با حباب هوا یا مایع به صورت موقت جایگزین می شوند. این جراحی به دقت و ظرافت بسیار بالایی نیاز دارد و حتما باید توسط یک پزشک با تجربه انجام شود. دکتر مهدی محمد خانی به عنوان یکی از بهترین متخصصان چشم تهران از بهترین روش های روز دنیا برای درمان روماتیسم چشمی استفاده می کند.
آیا روماتیسم چشمی باعث نابینایی می شود؟
روماتیسم چشمی یک بیماری خطرناک است که در صورت عدم درمان به موقع توسط پزشک به دلیل ایجاد التهاب مزمن باعث آسیب دائمی چشم و حتی نابینایی خواهد شد.
آیا می توان از روماتیسم چشمی پیشگیری کرد؟
کنترل بیماری های التهابی و روماتیسمی، مراجعه منظم به پزشک و توجه به علائمی که می توانند ناشی از التهاب باشند ممکن است در پیشگیری از روماتیسم چشمی موثر باشد.
اما در صورتی که رماتیسمی چشمی در اثر خود ایمنی ایجاد شود فقط باید با داروهای سرکوب کننده ایمنی آن را کنترل کرد و قابل پیشگیری نیست.
بخوانید:
روماتیسم چشمی هر دو چشم را درگیر میکند؟
این بیماری می تواند هر دو چشم یا فقط یکی از چشم ها را درگیر کند.
آیا کنترل روماتیسم چشمی امکان پذیر است؟
بله افراد مبتلا می توانند با مدیریت استرس، تغذیه سالم و ترک سیگار به کاهش التهاب و بهبود وضعیت بیماری تحت نظر پزشک کمک کنند. همچنین ورزش های سبک و منظم با کمک به بهبود سلامت عمومی و کنترل التهاب در بدن برای کنترل این بیماری موثر هستند.
آیا رماتیسم چشمی مسری است؟
خیر این بیماری مسری نیست و از افراد بیمار به دیگران منتقل نمی شود. ولی برخی از عفونت های چشمی زمینه ساز آن از انسان و حیوان قابل انتقال هستند.
ابتلا به روماتیسم چشمی چه عوارضی دارد؟
عوارض این بیماری به شدت و دفعات عود بیماری بستگی دارد. بطور کلی عوارض ابتلا به روماتیسم چشمی عبارتند از بیماری آب مروارید، گلوکوم، افزایش فشار چشم، اختلالات قرنیه، جدا شدن شبکیه، اختلالات عروق شبکیه و چسبندگی عنبیه به عدسی چشم که همگی می توانند بینایی را به خطر بیندازند. با درمان زود هنگام این بیماری توسط یک پزشک با تجربه می توان از این عوارض پیشگیری کرد.
چه موقع باید به چشم پزشک مراجعه کرد؟
در صورت تجربه درد چشم، قرمزی، تاری دید یا حساسیت به نور فورا باید به چشم پزشک مراجعه کنید زیرا در مراحل اولیه می توان این بیماری را به راحتی کنترل و درمان کرد.
منبع:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14414-uveitis