انحراف چشم که به عنوان استرابیسم یا لوچی نیز شناخته می شود وضعیتی است که در آن چشم ها در جهات مختلف حرکت کرده و قادر به هم راستایی در یک نقطه نیستند. این اختلال به دلایل مختلفی از جمله عدم هماهنگی بین عضلات چشم، مشکلات عصبی، عوامل ژنتیکی و بیماری های مرتبط ایجاد می شود. انحراف چشم ممکن است در هر سنی در کودکان و بزرگسالان رخ دهد و بسته به شدت آن بر کیفیت زندگی فرد تاثیر می گذارد. هدف اصلی جراحی انحراف چشم، اصلاح موقعیت و هم راستایی چشم ها است تا فرد بتواند به راحتی و با دیدی صحیح به اشیاء نگاه کند. در این جراحی معمولاً عضلات چشم که موجب انحراف شده اند، تقویت یا تضعیف می شوند تا چشم ها در موقعیت صحیح قرار بگیرند. جراحی انحراف چشم یک عمل سرپایی است که دوره نقاهت کوتاهی دارد. برای کسب بهترین نتایج از این جراحی مراجعه به یک پزشک ماهر و متخصص ضروری است.
انحراف چشم چیست؟
انحراف چشم یا استرابیسم اختلالی است که در آن چشم ها نمی توانند بطور هم زمان در یک جهت قرار گیرند. در این اختلال یکی از چشم ها ممکن است به سمت داخل، خارج، بالا یا پایین منحرف شود، در حالی که چشم دیگر مستقیماً به جلو نگاه می کند. این مشکل ممکن است دائمی یا موقت باشد و به دلایل مختلفی رخ می دهد.
انواع انحراف چشم
- ایزوتروپی: انحراف چشم افقی رو به داخل است که در آن یک یا هر دو چشم به سمت گوشه داخلی چشم یا بینی حرکت می کنند.
- اگزوتروپی: انحراف چشم افقی رو به خارج است که در آن یک یا هر دو چشم به سمت گوشه های بیرونی چشم حرکت می کنند.
- هایپرتروپی: انحراف چشم عمودی رو به بالا است که در آن یک چشم مستقیم به نظر می رسد در حالی که چشم دیگر به دلیل ناهنجاری های عضلات خارج چشمی به سمت بالا نگاه می کند.
- هایپوتروپی: انحراف چشم عمودی رو به پایین است که در آن یک چشم به دلیل ناهنجاری های عضلات خارج چشمی، مستقیم به نظر می رسد در حالی که چشم دیگر به سمت پایین می چرخد.
- تورشنال: نوعی انحراف چشم است که در آن چشم ها به سمت داخل یا خارج می چرخند.
- فوریا: نوعی انحراف چشم نهفته است که در آن زمانی که هر دو چشم باز هستند موقعیت چشم طبیعی بوده اما وقتی یکی از چشمها بسته است، از مرکز منحرف می شود.
- انحراف چشم کاذب: یک ویژگی آناتومیکی است که ناهنجاری در عضلات چشم یا دوبینی وجود ندارد اما مثلا بینی پهن باعث می شود چشم ها طبیعی دیده نشوند.
دلایل انحراف چشم
خطاهای انکساری مانند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم می توانند باعث عدم تعادل عضلات چشم و در نتیجه استرابیسم شود. اختلال در سیستم عصبی مرکزی نیز می تواند باعث عدم هماهنگی اعصاب و عضلات چشم شود. بیماری های چشمی و ترومای چشم یا آسیب شدید مغزی نیز می توانند باعث انحراف چشم شوند. استرابیسم ژنتیکی نیز یکی دیگر از دلایل انحراف چشم است.
بخوانید:
خطرات عدم درمان انحراف چشم
عدم درمان انحراف چشم خصوصا در دوران کودکی منجر به مشکلات جدی و گاهی از دست رفتن دائمی بینایی خواهد شد. مهمترین خطرات و عوارض عدم درمان این اختلال، ابتلا به تنبلی چشم (آمبلیوپی)، دو بینی، کاهش درک عمق و دید سه بعدی و مشکلات اعتماد به نفس خصوصا در دوره کودکی است.
درمان های انحراف چشم
روش های غیر جراحی مختلفی برای درمان انحراف چشم خصوصا در موارد خفیف و وقت وجود دارد که معمولا بسیار مؤثر بوده و میتوانند از پیشرفت بیماری و نیاز به جراحی جلوگیری کنند. این درمان ها شامل استفاده از عینک یا لنز اصلاحی و همچنین پوشاندن چشم (پچ تراپی( است که در آن چشم سالم بسته می شود تا چشم ضعیف خودش را تقویت کند.
همچنین می توان از ورزشهای چشمی برای تقویت عضلات چشم و بهبود هماهنگی بین دو چشم زیر نظر چشم پزشک یا متخصص بینایی استفاده کرد. تزریق بوتاکس برای کاهش انقباضات غیر طبیعی عضله چشم و منشورهای عینکی که عدسی هایی با طرح ویژه هستند نیز می توانند به درمان این اختلال کمک کنند.
جراحی انحراف چشم
جراحی انحراف چشم یا جراحی استرابیسم با هدف تنظیم موقعیت عضلات چشم برای هم راستا کردن دو چشم انجام می شود. این جراحی معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود و بسته به نوع انحراف، شدت آن و تعداد عضلات درگیر می تواند روی یکی از چشم ها یا هر دو انجام شود. این جراحی در کودکان با بیهوشی عمومی و در بزرگسالان با بی حسی موضعی و آرام بخش انجام می شود. در این جراحی پزشک برش کوچکی روی ملتحمه چشم ایجاد میکند تا به عضلات بیرونی چشم دسترسی پیدا کند. سپس بسته به نوع انحراف عضلات را تضعیف، تعدیل یا تقویت می کند.
احتمال بازگشت انحراف چشم پس از جراحی
احتمال بازگشت انحراف چشم پس از جراحی حدود 15 تا 30 درصد است و به عوامل مختلفی مانند سن بیمار و شدت انحراف بستگی دارد.
بخوانید:
عوارض جراحی انحراف چشم
جراحی انحراف چشم بطور کلی یک عمل ایمن و رایج است، اما مانند هر جراحی، ممکن است با عوارضی همراه باشد که معمولا خفیف و موقتی هستند. این عوارض شامل قرمزی و التهاب چشم، احساس جسم خارجی یا سوزش چشم، تاری دید یا دوبینی موقتی، اشک ریزش یا خشکی چشم و درد است.
جراحی انحراف چشم در کودکان
جراحی انحراف چشم در کودکان یکی از روشهای مؤثر برای اصلاح انحراف چشم است. هدف اصلی این جراحی، برقراری تعادل در عملکرد عضلات چشم و بهبود ظاهر و بینایی کودک است و زمانی توصیه می شود که روش های دیگر به موفق به درمان این عارضه نشوند.
معرفی جراح انحراف چشم دکتر محمدخانی
دکتر مهدی محمدخانی جراح و متخصص چشم با بیش از ۱۰ سال سابقه در زمینه جراحی های زیبایی و درمانی چشم یکی از بهترین پزشکان تهران برای جراحی انحراف چشم است. ایشان عضو انجمن جراحان چشم ایران و آمریکا هستند و در کلینیک تخصصی خود در میرداماد تهران خدمات زیبایی و درمانی مختلفی با بهترین کیفیت ارائه می دهند. دکتر محمدخانی با بررسی وضعیت چشم ها و شدت انحراف چشم این بیماری را به بهترین نحو و با کمترین نرخ بازگشت انجام می دهند. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با دکتر مهدی محمدخانی نتایج جراحی ها و رضایت بیماران را در سایت مشاهده کنید.
منبع:
https://www.medparkhospital.com/en-US/disease-and-treatment/strabismus-surgery